ford capri club noord holland

5 essentiële auto onderdelen die elke voertuigeigenaar zou moeten kennen

Geplaatst op

Vaak staan we er als auto eigenaren niet bij stil dat ons voertuig een hele complexe machine is die uit honderden, of zelfs wel duizenden, onderdelen bestaat die allemaal hun eigen functie hebben en essentieel zijn voor een goed werkende auto. Als voertuig eigenaar is het belangrijk enige kennis te hebben over deze onderdelen, zodat je onder andere kan herkennen wanneer een onderdeel aan vervanging toe is. Zoals eerder gezegd zijn er wel honderden auto-onderdelen, maar in deze blog hebben we er 5 op een rijtje gezet die onmisbaar zijn voor een goed rijdende auto. 

1. Accu

De accu is essentieel voor het starten van de auto. Wanneer de contactsleutel namelijk wordt omgedraaid, levert de accu stroom aan de startmotor. De startmotor gaat dan draaien en zorgt ervoor dat de motor aanslaat. Daarnaast levert de accu ook energie aan elektrische accessoires in de auto wanneer de dynamo niet genoeg stroom levert. Gemiddeld moet een accu na ongeveer drie tot zes jaar vervangen worden. Deze levensduur hangt af van het gebruik van de auto. Een accu is bijvoorbeeld sneller aan vervanging toe wanneer de lampen en radio vaak onnodig aan blijven staan. 

2. Airco

De airco zorgt ervoor dat er koude lucht in de auto geblazen wordt, waardoor deze afkoelt. Het is daarom een essentieel onderdeel in de warme zomermaanden. De onderdelen in de aircopomp worden gesmeerd door de olie die in het koelmiddel zit. Zonder dit koelmiddel wordt de kans op een defecte airco vergroot. Je kan een defecte airco herkennen wanneer deze niet aan slaat, niet koud wordt, piepende of ratelende geluiden maakt, of wanneer er lekkende vloeistof uit de airco komt. 

3. Bougie

De bougies bevinden zich vaak onder de motorkap van de auto. In een benzine voertuig zijn de bougies verantwoordelijk voor het afgeven van een vonk. Deze vonk zorgt voor de ontsteking van de brandstof in de motor van de auto. Een slecht functionerende bougie leidt tot minder goede verbranding en als gevolg een hoger brandstofverbruik. Het is daarom belangrijk een versleten bougie op tijd te vervangen. Dit kun je gemakkelijk zelf thuis doen, kijk bijvoorbeeld eens naar de bougies van Bogijn

4. Radiateur

De radiateur is een onderdeel van het koelsysteem van de auto en heeft als functie het voorkomen van oververhitting van de motor. Daarnaast voorkomt de radiateur ook eventuele beschadigingen van de motor. Er zijn verschillende redenen waarom een radiateur aan vervanging toe kan zijn. De meest voorkomende oorzaak is een lekkende radiateur, te herkennen aan een plas koelvloeistof onder de auto. Daarnaast kan een radiateur na enige tijd gaan roesten of kan hij beschadigd raken door een botsing. 

5. Koppeling

De koppeling heeft als functie het onderbreken van de aandrijfkracht van de motor naar de wielen. Hierdoor kan de auto stilstaan met een draaiende motor en is het mogelijk van versnelling te wisselen. Een versleten koppeling is te herkennen wanneer het lastig is om te schakelen, de koppeling slipt, of er vreemde geluiden ontstaan tijdens het schakelen. Aangezien de koppeling een belangrijk onderdeel van de auto is, is het belangrijk deze bij schade zo snel mogelijk te laten vervangen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden