ford capri club noord holland

Wat heb je nodig om taxichauffeur te worden?)

Geplaatst op

Altijd al een taxichauffeur willen worden? In Nederland zijn er een paar benodigdheden voordat je dit kunt doen. In deze blog gaan we het hebben over wat jij nodig hebt voordat je als taxichauffeur kan rijden. In Nederland gelden er regels rond het rijden als taxichauffeur. Je moet namelijk een apart chauffeur bewijs hebben, deze heet de BCT kaart (Boord Computer Taxi card). Dit bewijs moet duidelijk te zien kunnen zijn voor potentiële klanten. Vaak wordt deze dus op de binnenkant van de voorruit geplakt. Deze kaart kan je halen of verlengen bij het Kiwa-register. In deze blog gaan we het erover hebben.

Taxi rijbewijs

In Nederland hebben taxichauffeurs een taxirijbewijs nodig. Er zijn verschillende testen die je moet doorstaan voordat je een taxirijbewijs krijgt. Deze examens moet je maken bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Wat je moet doen ligt eraan wat voor taxirijbewijs wilt behalen. Je hebt drie soorten rijbewijzen:

  • Vol taxirijbewijs: vergunning voor alle typen taxitransport.
  • Een gelimiteerd taxirijbewijs: vergunning voor het vervoeren van ‘normale passagiers’ op bepaalde routes tijdens bepaalde tijden.
  • Een geselecteerd taxirijbewijs: vergunning voor gecontracteerd transport van ouderen, kinderen en mensen met een handicap.

Voor deze rijbewijzen kun je opgeven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Doorlopende controles

Om te beginnen heb je een verklaring omtrent het gedrag nodig. Daarnaast wordt je gedrag als taxichauffeur nauw in de gaten gehouden. Als je hierop voorbereid wilt zijn, kun je ook een cursus nemen in sociale vaardigheden voor taxichauffeurs. Als je een misdrijf begaat, iets zoals geweld of rijden onder invloed van alcohol, wordt je chauffeursrijbewijs ingetrokken.

Taxi computer

Het BCT-bewijs geeft je toegang tot een taxicomputer. Deze computer registreert automatisch je ritten, gewerkte uren en rusttijden.

Conclusie

Je hebt dus een aantal dingen nodig om een officiële taxichauffeur te worden. Naast de functie van officiële taxichauffeur, bestaat er ook de mogelijkheid om een parttime studentchauffeur te worden, als je daar geïnteresseerd in bent. Hiervoor volg je een Zapp interne rijopleiding en word je getraind door de Verkeersveiligheidsgroep Nederland.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de Ford Capri lees dan de blogs van onze virtuele club. Zo beleef je meer uit de wereld van Ford en auto’s in het algemeen.

Contactgegevens

Via info @ fordcapriclubnoordholland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden